Instagram stories ads

Kako poboljšati rezultate pomoću Instagram Stories oglasa?

Ako se oglašavate na Instagramu, onda je moguće da vas zanima kako postići bolje konverzije na svojim Instagram Stories oglasima?

Pokušat ćemo to objasniti u ovom članku.

Koja je razlika između Instagram feed i Stories oglasa?

Instagram Stories tretiraju se kao zaseban položaj za razliku od statičke slike ili videozapisa koji se pojavljuju u Instagram feedu. Najnovije priče imat će istaknut krug oko sličice profila. Ako dodirnete krug profila, Instagram će otvoriti cijelu priču na zaslon. To može biti statična slika, ali znajte, to je najgore što možete ponuditi. Bolje je da imate jedan video ili više njih, jedan za drugim. Može proći i više statičnih slika u nizu. Uz Stories imate mogućnost dodavanja naslova, opisa i Stickersa tj. naljepnica.

I zapamtite, vaše Priče ne ostaju na vašem Instagram profilu ako ih ne spremite kao istaknute (favorites).

Prednosti Stories oglasa

Oglasi u Instagram Pričama “uskoče” u trenutni doživljaj vašeg potencijalnog klijenta (doživjeli ste i na svojoj koži sigurno) te ih se ne može tek tako izbjeći kao npr. dok surfamo kroz feed.

Primjer oglasa Instagram feed oglasa i Stories oglasa

Oglas u Instagram feedu

Instagram Stories oglasi

Pogledajte kako se oglas automatski prikazuje u Pričama.

Instagram Stories oglasi

Razlike su prilično uočljive. Imajte na umu da će vaš osnovni tekst biti smješten u priču, pa će, ako je tekst dugačak, izgledati skučen i nekako urezan u Stories oglas. To je vrlo uočljivo i obično nam govori da je Kreativa koju vidimo ista ona koja se prikazuje i na svim ostalim pozicijama oglasa dotičnog oglašavača.

1. korak: Izrada zasebnog skupa oglasa (Ad seta) za Instagram Stories oglase

Pokušajte koristiti zasebni set oglasa za Instagram Stories oglase. Na ovaj ćete način izolirati svoje testove za Kreativu, a i lakše raspodijeliti proračun za optimizaciju performansi.

Kad kreirate oglas, Stories pozicija je obično uključena po Defaultu.

Instagram Stories oglasi

Pogledajmo koja je razlika kada prilikom kreiranja oglasa odaberemo samo Stories za položaj oglasa ili ne odaberemo. Postavke i opcije izgledat će isto u oba slučaja dok ne dođemo do odabira izrade vizualnog dijela oglasa.

Ako odaberete opciju Video u zadanom postavljanju oglasa,imamo ovo:

Instagram Stories oglasi

Ali ako imate skup oglasa (Ads set) u kojima je jedini odabrani položaj Instagram Stories, vidjet ćete različita polja. Opcije za tekst uklopljene su u one Instagramove, pa polja za naslov i opis veze news feeda nestaju. No, dobivate checkbox za dodavanje interaktivne ankete.

Instagram Stories oglasi

2. korak: Prilagodite video Kreativu za oglase u Instagram Pričama

Ako već imate videozapis koji želite koristiti u svom Stories oglasu, to je super. Postoji nekoliko dobrih alata za uređivanje videa koji su ugrađeni u Upravitelj oglasa. To će vam definitivno biti od pomoći.

Nakon što odaberete videozapis koji želite prikazati u oglasu, kliknite gumb Prilagodi (Customize) video da biste pristupili tim alatima.

Instagram Stories oglasi

Izrežite videozapis za Instagram Stories Ads

Slike i videozapisi vodoravnon orjentirani bit će zbijeni u format Stories oglasa, izgledat će ružno plus će vam ostati puno praznog, neiskorištenog prostora. Ako nemate vertikalni videozapis, možete upotrijebiti ugrađeni alat za izrezivanje (crop) i pokušati popraviti stvar.

Instagram Stories oglasi

Kod pregledavanja izrezanog videozapisa, obratite pozornost na ono što gledate tj. vidite jer ćete izgubiti dijelove izvornog videozapisa. Mnogi tako izrezani videozapisi dobro funkcioniraju (a ponekad i bolje od origigi vertikalnih) jer je žiža :) u sredini ekrana.

Upotrijebite alat Trim rješavanje sporih uvoda

Najbolje je kada privučete pažnju korisnika na samom početku videa. Ako vaš videozapis ima dugačak uvod, pokušajte ukloniti nepotrebne dijelove videozapisa alatom Trim.

Instagram Stories oglasi

Korak 3: Koristite predloške – jedna statična fotografija nije dobra!

Pojedinačna statična fotografija kad za placement odaberete samo Stories nije dobar potez! Zašto? Pa, Stories je medij fokusiran na kretanje, medij koji se oslanja na promjene slike ili videa kako bi korisničko iskustvo bilo bolje, kako bi napredovalo kroz to kretanje.

Ako još uvijek imate sliku koja nije vertikalna, izgubit ćete na angažmanu samo zbog dimenzija.

Pogledajte što se događa kada u Storie postavite vodoravnu (pejzažnu) fotografiju.

Instagram Stories oglasi

Statične slike djeluju neprirodno kada se gledaju u Pričama. Gledanje fotografije i čekanje da istekne prekid može biti vrlo dosadno i zamarajuće. Napominjemo, IG Stories trebale bi biti brze i dinamične.

Kada kreirate oglas za Storiese, najbolje bi bilo sabrati slike u video prezentaciju (videozapis) ili odabrati jedan od Instagram video predložaka. Oba pristupa stvaraju dinamičnije korisničko iskustvo, najprirodnije za IG Stories pozicije oglasa.

Stvorite video

Da biste stvorili videozapis, počnite s prijenosom slika s kojima želite raditi, a zatim kliknite Koristi predloške (Use Templates) u odjeljku Pretvori sliku u videozapis (Turn Your Image Into a Video).

Instagram Stories oglasi

Sada možete upotrijebiti svoju maštu i pokušati biti kreativni! U prozoru Video Creation Kit možete pronaći unaprijed pripremljene predloške. Tu su unaprijed pripremljene animacije u koje možete ubaciti svoje fotografije i dodati tekst svoje ponude ili već što želite.

Ova je opcija osobito dobra ako imate više slika. Možete ih lako ubaciti u jednostavan predložak i brzo započeti s testiranjem onoga što prolazi dobro.

Ako nemate više proizvoda ili imate samo jednu fotografiju, nema problema! Nakon što odaberete vertikalni predložak, Facebook će uzeti vašu malu vodoravnu fotku, odrezat će joj stranice i uvećati sredinu uz lagani efekt pomicanja.

Instagram Stories oglasi

Ako kliknete gumb Prilagodi (Customize), možete modificirati ova polja:

Naslov, koji se po zadanome pojavljuje u sredini Polje za prekrivanje tekstom koji se u početku prikazuje na dnu (to je obično mjesto na koji upućujete poziv na akciju, kao npr. Pošalji upit!) Odabir logotipa Za svaki redak teksta možete birati između nekoliko fontova, boje teksta i boje pozadine koja se prikazuje iza teksta u traci.

Instagram Stories oglasi

Evo primjera kako izgleda ako izmijenite standardni bijeli font s prozirnom pozadinom.

Instagram Stories oglasi

Budi pažljivi! Ako imate svjetlije fotografije, na zaslonu će se izgubiti zadani bijeli tekst i možda ćete morati potrošiti vrijeme pronalazeći kombinacije boja koje idu najbolje s fotografijom.

4. korak – dodajte interaktivne ankete u Instagram Stories oglase i poboljšajte angažman

Ako želite sastaviti remarketing listu korisnika tj. onih koji su komunicirali s vašim Instagram oglasima možete dodati interaktivnu anketu u vaše Stories oglase. Imajte na umu da je opcija ankete dostupna samo ako je za vaš položaj (placement) postavljen isključivo samo Stories. Ovo birate AD set razini.

Instagram Stories oglasi

Kada postavite Kreativu oglasa, kliknite opciju Dodaj interaktivnu (Add an Interactive Poll) anketu da biste otkrili još opcija.

Evo kako izgleda interaktivna anketa. Korisnici mogu kliknuti na jednu od opcija kako bi odgovorili na vaše pitanje?

Instagram Stories oglasi

Napomene:

Možete pokrenuti anketu za videozapise ili statičke slike, ali ne i ako animirate fotografije. Ne možete promijeniti boju fonta za anketu; uvijek je bijela. Možete premjestiti naljepnice ili promijeniti njegovu veličinu, ali onda se automatski mijenja veličina i položaj fonta kako bi se podudarali.

Iako se interaktivne ankete ovako na prvi pogled mogu učiniti malo “napornim” za postavljanje, radi se o super načinu interakcije s kupcima. Možete saznati njihova mišljenja o gotovo svemu što vas zanima.

Zaključak

Prikazivanje oglasa na Instagramu Storiesima možda vam može izgledati malo-puno posla jer postoji puno opcija i kreativnih kombinacija za testiranje.

Pazite na učestalost prikaza oglasa korisnicima i reagirajte ako se krene povećavati.

Ne zaboravite da se Priče moraju brže mijenjati. Zbog toga Stories oglasi zahtijevaju malo više vašeg vremena.

Oglasi za Instagram Stories savršeni su za predstavljanje brenda, osobnosti i raznih ponuda na način koji osvaja korisnika malo drugačije od uobičajenog oglasa.

Pokušajte ako već niste!