klikeri-logo-g

Google prisiljen otkriti svoj SEO algoritam?

Google je uključen u parnicu koja bi mogla rezultirati time da tvrtka otkrije svoje dugo čuvanu tajnu – SEO algoritam. U sklopu tužbe, Google je dobio ultimatum od strane suda u Velikoj Britaniji da povuče dokaze koje je izložio u svoju obranu ili da otkrije detalje svog algoritma pretraživanja. Ne samo da bi Google morao otkriti detalje svog algoritma, već bi ih trebao predati i sudskom SEO savjetniku.

Google ima dva izbora

Iz očitih razloga Google ne želi otkriti svoj SEO algoritam. Međutim, Google također ne želi povući dokaze koji su od vitalnog značaja za pomoć kompaniji kako bi pobijedila u parnici. To su jedina dva izbora koja Google trenutno ima u ovoj parnici. Dakle, ili povući dokaze ili otkriti SEO algoritam. Jedini drugi izbor bio bi nagodba, ali ona bi navodno značila milijunsku odštetu. Da i ne spominjemo kako bi nagodba stvorila percepciju da Google priznaje pogrešku. Trenutno, najbolja opcija za Google je da odluči povući dokaze i opet nekako pobjedi u parnici.

Kako je Google došao u ovu situaciju?

Cijela ova situacija proizlazi iz tužbe protiv Googlea koju je podnijela tvrtka Foundem. Tužba je podignuta 2012. godine ali stvarni događaji koji se odnose na tužbu potiču iz 2006. godine. Iz Foundema tvrde da su bili žrtva Googlea zbog toga što su im predstavljali konkurenciju. Prema tvrdnjama Foundema, Google je namjerno rangirao vlastite proizvode ispred Foundema u rezultatima pretraživanja od 2006. godine. Foundem traži odštetu zbog gubitka posla koji je nastao uslijed srozavanja u Googleovim pretraživanjima.

Što se dogodilo s Foundemom?

Foundem je bio tzv. “vertical search engine” specijaliziran za pronalaženje najnižih internetskih cijena. U početku je bio dostupan samo ograničenoj grupi korisnika prije nego što je otvoren za širu publiku. Prije nego što je postao dostupan svima, Foundem se uredno pojavljivao u Googleovim rezultatima pretraživanja. Točnije, Foundem se pojavljivao prilično istaknuto u rezultatima pretraživanja, zapravo, jako često pojavljivao se na prvoj stranici pretraživanja vezanih uz kupovinu. U samo dva dana nakon lansiranja za điru javnost, Foundem je pokopan u Googleovom searchu. Tvrtka je nestala s prve stranice rezultata pretraživanja, a moglo ju se pronaći tek nakon listanja desetaka, čak i stotina stranica niže. Ono što je pobudilo sumnju jesu rezultati na ostalim pretraživačima gdje je Foundem i dalje ostao dobro rangiran. To je bio razlog zbog čega je Foundem shvatio da je ovo svjestan napor Googlea da ih se uguši kao konkurenciju Google Shoppingu.

Googleov SEO algoritam sada je sudski dokazni predmet

Foundem je 2012. pokrenuo tužbu protiv Googlea, a bore se još i dan danas. U nastojanju da Google dokaže da se nije bavio anti-konkurencijskom praksom, dostavio je povjerljive dokumente Visokom sudu u Velikoj Britaniji. Dokumente su kao sudske eksponate dostavili Googleovi inženjeri Cody Kwok i Michael Pohl. Sudac koji predsjeda slučajem kaže da su dokumenti usmjereni „objasniti rad i ciljeve Googleovih algoritama za rangiranje i kako se općenito primjenjuju na web lokacije za usporedbu kupovina i posebno na Foundem“.

Foundem zahtijeva SEO stručnjaka

Pojedinosti Googleovog algoritma za pretraživanje previše su tehničke naravi da bi to odvjetnici razumjeli, tvrde iz Foundema, pa zbog toga u cijelu priču žele uključiti stručnjaka za SEO. Konkretno, Foundem želi dovesti Philippa Kloecknera kako bi protumačio detalje Googleovog algoritma. Google tvrdi da bi davanje podataka o SEO algoritmu ugrozilo integritet njihovog postupka rangiranja: “Integritet Googleovih procesa rangiranja oslanja se na činjenici da svi webmasteri ili vlasnici web stranica imaju isti stupanj pristupa informacijama o Googleovim rangiranjima … To više neće biti slučaj ako se takve informacije daju na raspolaganje pojedincima koji nude komercijalne usluge za pomoć kompanijama u poboljšanju rangiranja u pretraživanjima. “ Nezadovoljni ovim odgovorom, iz Foundema su predložili da Google jednostavno povuče sporne dokumente tako da ih više nitko ne mora vidjeti. No, Google tvrdi da su ti dokumenti vitalni za dokazivanje njihove obrane. Drugim riječima – bez ovih dokumenata nema slučaja.

Ultimatum

To nas dovodi tamo gdje smo sada. Kako bi se predmet pomaknuo s mjesta, umiješao se sudac koji je rekao da Google ili može povući dokumente ili ih pustiti da ih prouči Filip Kloeckner. Ovdje postaje stvarno zanimljivo. Ako Google ne odluči što će, povući dokumente ili dostaviti SEO algoritam Kloeckneru, sudac će dati Kloeckneru dozvolu da ga sam pregleda. Sudac je dao Googleu “razumno vrijeme” za donošenje odluke, što zasigurno nije lako, kako god okrenuli.

Morat ćemo pričekati da vidimo kako će se ova situacija razviti za Google. Možemo reći da smo na rubu povijesnog događaja u povijesti pretraživanja.

Izvori: The Register, The New York Times

Otvori chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?