klikeri-logo-g

Trebamo li reći zbogom lajkovima na društvenim mrežama?

Korisnici Facebooka i Instagrama u Velikoj Britaniji mogu očekivati ​​da će uočiti velike promjene nakon najnovije kontroverzne promjene na omiljenim društvenim mrežama.

Instagram je Facebook kupio još 2012. godine za milijardu dolara i od tada su obje platforme počele testirati skrivanje lajkova. Probni period je započelo skrivanjem lajkova od odabranih korisnika u Kanadi 2019. godine, a zatim je prošireno na više zemalja, uključujući Irsku, Australiju i Novi Zeland. Dakle, jedino je bilo neizbježno da će na kraju pogoditi UK, a onda i ostatak svijeta uključujući i Hrvatsku.

Kako se vrši brojanje?

Instagram testira nedavne promjene s ograničenim brojem korisnika u Velikoj Britaniji, tako da trenutno to neće iskusiti svi korisnici.

No, skup odabranih korisnika možda je već primijetio promjene prilikom kretanja kroz njihove feedove. Umjesto posta koji ističe ukupni broj lajkova koje je primio, sada pokazuje da ste vi i „drugi“ označili da im se post svidio, ali nisu prikazani nikakvi brojevi. Klikom na “drugi” prikazat će se potpuni popis korisnika koji su lajkali post, ali opet bez prikaza brojeva.

Važno je napomenuti da će oglašivači moći vidjeti ukupan broj lajkova koje dobiju za post, ali to više neće biti javno. Naravno, možete se pomicati kroz popis lajkova pa sami brojiti ali imamo li vremena za to? Mislimo da ne! 🙂

Zašto ova promjena?

Glavni razlog je mentalno zdravlje tinejdžera i mladih. Iako ne mora nužno značiti da ova promjena neće utjecati na odrasle, možemo zaključiti da je mlađa generacija bila razlog donošenja ove promjene. Promjena je uvedena s namjerom da ukloni “pritisak” stjecanja što većeg broja lajkova i spriječi natjecanje koje se razvilo među korisnicima društvenih medija.

Velika Britanija je zabilježila porast prijavljenih problema s mentalnim zdravljem, pri čemu svaka četvrta osoba ima problema s tim. Tema mentalnog zdravlja postala je manje tabu u posljednjih nekoliko godina, a kao društvo postali smo mnogo otvoreniji i iskreniji prema pitanjima koja nas muče. To je također pomoglo da se podigne svijest o izazovima koji dolaze s problemima vezanim uz stanje uma.

U posljednjih nekoliko godina psiholozi su počeli proučavati učinke društvenih medija na mentalno zdravlje kako bi procijenili postoji li veza između njih. Nedavno istraživanje mladih odraslih na Pittsburghu otkrilo je da ljudi koji svako malo koriste na društvene mreže imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će biti depresivni od povremenih korisnika.

Social media likes
Social media likes

Tri su glavna problema:

  • Nedostatak sna
  • Korištenje platforme kao alata kojim se uspoređuje kvaliteta života (ako nije objavljeno nije se ni dogodilo)
  • Hajka za lajkovima kako bi se izgradilo samopoštovanje

Facebook i Instagram uzeli su ove stvari u svoje ruke i prepoznali potrebu za promjenom. Prevelika aktivnost na društvenim mrežama povezana je s anksioznošću, lošom tjelesnom slikom i narušenim mentalnim zdravljem, posebno u tinejdžera. To je prisililo FB i IG da uvedu velike promjene na svojim platformama – morali su djelovati i to brzo!

Je li ovo budućnost?

Iako još ništa nije zacementirano, ishod probnog perioda će bez sumnje odrediti budućnost vidljivih lajkova i na Facebooku i na Instagramu. Dok neki vjeruju da to neće napraviti razliku jer ima puno drugih faktora koji su krivi za loše mentalno zdravlje, drugi vjeruju da je to korak u pravom smjeru.

Svi znamo da se platforme društvenih medija neprestano mijenjaju kako bi se poboljšalo cjelokupno korisničko iskustvo bilo da se radi o ažuriranju algoritama, uvođenju novih opcija ili uklanjanju lajkova. Napredak koji su Facebook i Instagram već postigli od 2010. do danas izuzetan je i neusporediv! Tko zna kako će funkcionirati za 10 godina? 🙂 Što vi mislite?

Otvori chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?