klikeri-logo-g

Zašto je hiper-personalizacija ključna za marketingaše u 2020. godini?

Prema riječima Malcolma Gladwella, trgovci u 2020. godini konačno su stigli do „prekretnice“ gdje skalabilna hiper-personalizacija marketinških aktivnosti nije samo moguća, već brzo postaje uvjet kako bi išli ukorak s razvojem potrošačkih trendova.

Prelazak prema više personaliziranom, ciljanom iskustvu kupovine uvelike je posljedica napretka u marketinškoj tehnologiji, a elementi strojnog učenja, umjetne inteligencije i biometrijske identifikacije postaju međusobno integrirani kako bi pružili prilagođene promotivne mogućnosti.

Primjer za to može se naći u trgovačkom kompleksu Westfield u Shepherd’s Bush u Londonu. Kompleks sada ima kamere u trgovačkom centru i oko njega koje koriste tehnologiju prepoznavanja lica za određivanje starosti, spola, pa čak i raspoloženja kupaca dok se kreću kroz zgrade. Na temelju onoga što sustav uči, tada može prikazivati ​​različite oglase na raznim digitalnim panoima oko tržnog centra kako bi se postigao maksimalan odziv potrošača.

U današnjem digitalnom dobu, s pojavom takvih tehnologija angažiranja, sada smo u fazi u kojoj su account-based marketing (ABM) i personalizacija postali praktičniji i skalabilniji nego ikad prije. Pomoću alata za automatizaciju i strojnog učenja koji rade u tandemu, čak i mala tvrtka može izvesti sveobuhvatnu ABM akciju, opslužujući veliki broj klijenata.

Kao se bavimo B2B i B2C kampanjama smatramo da je to vrlo zanimljivo i razmišljali smo kako se te iste vrste tehnologija i ideja mogu koristiti za hiper-personaliziranje digitalnih marketinških komunikacija koristeći kombinaciju interneta i mobilnih tehnologija.

Posljednjih nekoliko godina zakopani smo u personalizirane kampanje za e-poštu, skripte za e-poštu za napuštanje košarice, Facebook oglase za prilagođenu publike i druge oblike personaliziranih marketinških strategija, ali toliko je brendova pokrenulo te iste kampanje da sve počinju gubiti svoj sjaj.

Razmislite o preporukama koje su izgradili i Amazon i Netflix – to radi tako dobro da su katapultirali ove tvrtke ispred ostalih, zbog načina na koji mogu tako dobro personalizirati vaše iskustvo kada ih upotrebljavate platforme. Oni gotovo točno znaju što želimo kupiti ili pogledati sljedeće, i mogu biti toliko točni da nam se ponekad čini kao da čitaju misli. To je vrsta hiper personaliziranog marketinga kojem sve kompanije na neki način trebaju težiti.

Mnoge tvrtke doista pojačavaju napore na ovom planu. Nedavno istraživanje tvrtke Gartner otkrilo je da tvrtke koje ulažu u tehnologiju online personalizacije vode konkurenciju za otprilike 30%.

Tip za 2020. godinu trebao bi biti “hiper-personalizacija” – iskorištavanje svih oblika podataka koji se jednolično koriste u svim marketinškim kanalima i fazama putovanja kupca. Pridržavajući se ovog pristupa dogodit će se premještanje kupaca s vrha funnela ka sreći nakon kupnje u rekordnom vremenu, kroz veći i učinkovitiji angažman u svakoj fazi.

Stoga, koji je recept koji B2B ili B2C marketingaši moraju slijediti da bi omogućili hiper-personalizaciju?

Tri su glavna sastojka koja treba uzeti u obzir:

Angažman

Angažiranje kupaca hiper-personaliziranim kampanjama koje prilagođavaju njihovo iskustvo s vašim brendom ili organizacijom. Prema nedavnim nalazima Epsilon grupe, 80% potrošača ima veću vjerojatnost da će obaviti kupnju kada brend ponudi personalizirano iskustvo. U ovoj kvalitativnoj studiji, jedan od ispitanika izvijestio je kako su hiper-personalizirane kampanje imale 3-4 puta više angažmana. Što se tiče B2B-a, full-funnel personalizacija udvostručila je registracije za webinar i događaje. Ključno mjesto leži u prikupljanju i analiziranju podataka o potrošačima na svakom koraku te ulaganju vremena i truda za razumijevanje ključnih trendova.

Relevantnost

Ovo je sastojak koji B2B i B2C marketingaši (mi 🙂 ) trebaju posuditi od Netflixa i Amazona. Potrebno je isporučiti pravu poruku pravoj osobi u pravom trenutku. Mnogi su o tome govorili u prošlosti, ali konačno imamo na raspolaganju alate i znanje kako to učiniti pravilno, koristeći “bogatije” podatke o ponašanju i podatke o namjerama za izradu poruka koje pogađaju osobne potrebe i “slabe točke” svakog pojedinca.

Povjerenje

Ako se prva dva sastojka dodaju pravilno, treći će uslijediti prirodno – povjerenje. S toliko konkurencije u internetskom prostoru, kupci će odabrati onoga kojem vjeruju najviše. Zbog toga su recenzije sada toliko važne u svakom aspektu našeg procesa. Osim recenzija kupaca, preduvjet je dobar obrazovni sadržaj. Tvrtke moraju ulagati u edukacijski tim koji stvara upute kako nešto pravilno koristiti, razne instrukcije kako bi olakšali potrošačima korištenje proizvoda ili usluge. Video ima ovdje posebnu prednost. Ovu vrstu sadržaja potrebno je isporučiti kupcu na temelju njegovih specifičnih potreba, namjere i faze u funnelu. Ključ za uspjeh je pristup temeljen na podacima koji su prilagođeni za svaki račun i svaku osobu na svakoj dodirnoj točki duž kupčevog puta.

Ako se pravilno izvrši, rezultirat će većim angažmanom i većim brojem kupaca.

Izvor: www.socialmediatoday.com

Otvori chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?