klikeri-logo-g

Zašto se budžet za oglašavanje mijenja kad brendovi prate prodaju, a ne klikove!

Budžet za oglašavanje je na vrhuncu! U skladu s najnovijim izvješćem IPA Bellwether, 8,7% oglašivača kazala je kako su se njihov budžet za oglašavanje povećao u prva tri mjeseca ove godine što je veliki napredak u usporedbi s prethodnim kvartalom kad je taj postotak iznosio 0%. Digital je postao meka za ulaganje.

Naravno, ovo su odlične vijesti za oglašivačku industriju. No, sa sve većim proračunima koji se pumpaju u digitalno oglašavanje, brendovi moraju razumjeti utjecaj koji to ima na njihovo poslovanje jer to je jedini način da opravdaju još veće proračune za buduće marketinške aktivnosti.

Van sa starim, unutra s novim

Dugo vremena, broj prikazivanja i CTR korišteni su kao glavni faktori uspjeha kampanje. No, vremena se mijenjaju! Možda ne bi išli toliko daleko da kažemo kako je CTR mrtav ali sigurno više nije toliko relevantan koliko je prije bio.

Više nije dovoljno samo pratiti je li oglas stigao do publike, ili čak jesu li i kliknuli na njega. Naposljetku, što to uopće znači? U najboljem slučaju, to sugerira povećanu svijest i interes. U najgorem, za one ciničnije, to bi moglo značiti ne više od neprimjetnog oglasa ili su “debeli prsti” učinili svoje. 🙂

Vrijeme je za oglašivače da izađu iz okvira klasičnih metrika i razmotre one koje istinski utječu na poslovni uspjeh – od osviještenosti i percepcije do angažmana i prodaje. Da, tradicionalno je ove metrike uvijek teže procijeniti ali s obzirom na tehnološki napredak i podaci koji se prikupljaju postaji bogatiji i sofisticiraniji i nisu više nisu samo san.

Povezivanje marketinga s prodajom

Budući da se pritisak usmjerava na jasno prikazivanje ROI-ja, oglašivači će budžet za oglašavanje neminovno morati prebaciti na kanale koji ne samo da donose dobre rezultate, na primjer putem odabira prave publike, već i one koji im omogućuju praćenje opipljivih ishoda kao što je prodaja.

eCommerce siteovi su očiti izbor jer pružaju bogati uvid u sve, od zadržavanja na stranici do prosječnog trošenja, a to sve brendovima pomaže da bolje upoznaju svoje fanove. Ako ih bolje poznaju to znači da onda mogu bolje surađivati s njima, a to opet znači da će ti napori biti nagrađeni s boljim rezultatima prodaje.

Posebno treba istaknuti da eCommerce siteovi omogućuju brendovima da naprave ključnu vezu između njihovih marketinških aktivnosti i njihove prodaje. Na eBay-u, na primjer, brendovi pored toga što mogu mjeriti tj. pratiti audience engagement za njihove oglase, također mogu pratiti prodaju koja je direktna posljedica aktivnosti oglasa. Dakle. čim možemo staviti neki novčani iznos kontra nekog oglasa, to automatski mijenja marketing tako da više nije trošak nego ulaganje.

Jasno je da postoji apetit da se sve više ulaže u oglašavanje ali i da se vidi značajan povrat tog ulaganja. Mnogi marketeri su još uvijek u mračnom dobu kada je u pitanju mjerenje. Drže se onoga što znaju jer je jednostavno tako lakše ali to ne znači da je to ispravan put.

Umjesto da se oslanjaju na one iste, “stare” metrike, vrijeme je da marketinški stručnjaci prebace u veću brzinu, bace rukavicu Statusu Quo i razmotre nove načine mjerenja učinka njihove marketinške potrošnje.

Brandovi bi trebali imati odgovornost educirati se o tome kako najbolje mjeriti kampanje i tako smanjiti oslanjanje na, nazovimo ih, “naslijeđene” mjerne podatke.

Izvor: www.marketingtechnews.net

Otvori chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?